Saavumme uuteen outoon maahan...

Niin, olemme saapuneet tänne Uuteen-Seelantiin jo kohta kaksi viikkoa sitten, mutta emme ole saaneet vielä yhtään juttua aikaiseksi nettiin. Ovatko kätemme olleet liian kohmeessa kirjoittaaksemme mitään? Vai onko meillä ollut muuten vaan tiukka ohjelma viime päivinä? Lähettämämme kortit saapuivat viikossa, joten ainakin tiedätte missä olemme ja että voimme kohtuullisen hyvin.
Täällä on siis KYLMÄ. Kun lensimme Cairnsista Christchurchiin, lämpötila laski kolmestakymmenestä n. 16 asteeseen. Ensimmäisen päivän vietimme Warehousessa (paikallinen Tarjoustalo) ostamassa koko perheelle asianmukaiset varusteet. Hankimme tuulipuvut (ovat täällä kovassa kurssissa), pipot, hanskat ja sukat koko perheelle. Ovat olleet tarpeen, vaikka tuo 16 astetta saattaa tuntua lämpimältä Suomen oloissa, niin täällä se ei ole paljon, kun mereltä puhaltaa kylmästi ja ilmanala on koko ajan kostea. Yöllä lämpötila saattaa laskea alle 10 asteen, ja olemmepa kuulleet ihan muutaman asteenkin lämpötiloista.
Christchurchin syysruskaa
Me valitisimme mukavan hotellin ensimmäisten päivien majoitukseksi ennenkuin saimme vuokraamamme asuntoauton alle. Täällä perheellisten kannattaa majoittua ennemmin hotelliin kuin backpackers paikkoihin. Hotelleissa lapset menevät samaan hintaan aikuisten kanssa ja saimme vielä kunnon aamiaisen seisovasta pöydästä, kun taas retkeilymajoissa kaikki menee pääluvun mukaan ja laatu ei aina vastaa hintaa. Lisäksi meillä oli Holiday Inn  hotellissa käytettävissä uima-allas, kuntoiluhuone ja sauna. Pääsimme siis ensimmäistä kertaa seitsämään kuukauteen saunaan. Saunan kiuas oli suomalainen, mutta siihen ei saanut heittää vettä. Sauna oli "Kuiva sauna" -mallia ja siellä vain lämmiteltiin, ja kyllä lämmittikin ihanasti ulkona oleilun jälkeen. (Löylykielto johtui oikeasti siitä, että he olivat unohtaneet saunasta ilmanvaihtokanavat).
Lepäilimme täällä ensimmäiset kolme päivää, ennenkuin varsinainen kiertomatkamme alkoi. Lauantaiaamuna saimme ennakkoon netin kautta vuokraamamme asuntoauton. Se tuli Apollo vuokraamosta ja olisi meidän käytettävissä seuraavat 18 päivää. Auto oli alle vuoden vanha, iso ja hyvinvarusteltu. Pojille oli oma nukkumatila (alkovi) ajotilan päällä ja meille tehtiin sänky iltaisin pöytäryhmästä. Vessa suihkuineen, riittävät kaappitilat ja kunnon keittiö varusteineen takasivat matkustusmukavuuden. Lisäksi autosta löytyy muitakin mukavuuksia kuten  CD soitin (meillä tosin oli vain yksi CD:llinen dinderidoo musiikkia ja sitä kuunneltiin sitten kyllästymiseen saakka viikon verran) sekä TV ja DVDsoitin, joka erityisesti ilahdutti meitä. Vietimme mukavia vesisadepäivän iltoja katsellen Taru sormusten herrasta trilogiaa, jotka ostimme jo Kauko-Idästä mukaamme. Auto asunnon alla oli Ford Transit 2.4d ja takana paripyörät, mikä vakauttaa menoa kummasti. Auto oli melkoisen työkalun oloinen, mutta hiljaisempi kun esim. Fiat ja moottorikin jaksoi vetää vuoristossa pienin varauksin. Kulutus oli maantiellä n.12 litraa, eli ihan kohtuullisesti. Muu varustus ja ratkaisut olivat hyvin lähellä europpalaisia malleja. Sääolot huomioiden olisimme kuitenkin odottaneet tehokkaampia lämmityslaitteita. Autossa oli kyllä sähkölämmitin, kaasulämmitin ja ilmastointikin, mutta mikään näistä ei ollut paras mahdollinen.

Asuntoautossa oli myös mukavasti säilytystilaa ja saimme ahdettua kaikki matkatavarat niihin, vaikka ne ovat lisääntyneet noin kymmenellä kilolla sitten viime näkemän. Lentokoneen ruumaan menevän puntarin mukaan meillä oli tavaraa 72 kiloa ja käsimatkatavaraa ehkä vieä reilut kymmenen kiloa. Emme käsitä mistä tuo lisäys on voinut tulla, kun olemme koko ajan lähettäneet paketteja kotiin matkan varrelta. Tavaraa kotiin on lähtenyt jo n. 40 kiloa; kolme pakettia Kauko-Idästä ja kaksi Australiasta ja anopin mukanakin meni melkein kymmenisen kiloa.

Uudessa-Seelannnissa vuokra-asuntoautoilla reissaaminen on uskomattoman suosittua. Lentoasemien läheisyydessä sijaitsevien asuntoautovuokraamoiden pihoilla on silmänkantamattomat rivit erilaisia autoja, suurin osa 4-6 hengen alkovimallisia asuntoautoja. Vuokrausta harjoittavat liikkeet jakautuvat kolmeen sarjaan: Laadukkaisiin uusia autoja vuokraaviin suuriin ketjuihin, Britz:iin, Maui:in ja Apollo:oon. Toisena markkinoilla on muutama vähän vanhemmalla kalustolla toimivaa vuokraamoa.

Kolmantena on nippanappa kasassa pysyviä näiden vuokraamoiden vanhoja lähinnä pakettiautoja vuokraavia backbacker autoja, joiden hintataso on varsin edullinen, mutta sopivat lähinnä kokonaisvaltaista seikkailua hakevalle

Vuokrauksen ohella toinen suosittu tapa nähdä maata on ostaa muutaman tonnin pakettiauto ja myydä se sitten loman lopuksi ja toivoa saavansa rahansa takaisin. Tätä vaihtoehtoa kokeilevan on syytä harkita ajankohta niin ettei loma lopu sesonginkin loppuessa ja jää auto käteen.

Budjettivaihtoehto
Silloin kun asuntoautoja on paljon liikkeellä on luonnollisesti leirintäauleetkin kysyttyjä ja nitä onkin jokaisessa kyläpahasessakin ja isommmissa jopa useita. Uudessa-Seelannissa toimii kaksi suurta leirintäalueketjua Topt10 ja Kiwi. Alueet ovat hyvin samanlaisia kuin Euroopassakin ja pääosin hyvin siistejä. Viihtyisyys sitten vaihtelee kovasti ja kannattaakin käydä vilkaisemassa aluetta ennen maksamista, sillä hinta tai tähdet eivät aina kohtaa toisiaan.
"Kuiva Sauna"