Mahlbergit  thai-kokkauskurssilla

 

Keskiviikkona osallistuimme koko perheen voimin Tama Restaurantin järjestämälle thairuokien kokkaukurssille. Näin matalasesongin aikaan saimme jälleen kerran yksityisopetusta. Opettajana meillä oli kolme thaimaalaista tyttöä, joista yksi selosti meille kaiken englanniksi ja muut auttoivat pilkkomisessa, paistamisessa ja maistamisessa. Oli mukavaa, kun lapsetkin saivat osallistua kaikkeen tekemiseen ja heidät huomioitiin mukavasti koko ruoan valmistamisen ajan.

Me saimme käteemme englanninkieliset ohjekirjaset, joissa olisi kaikkien tekemiemme ruokien yksityiskohtaiset ohjeet. Koska tuo englanninkielinen sanasto ruokasanojen osalta on vielä hakusessa, saatoimme vain arvailla mitä muutamat ruoka-aineet mahtoivat olla (kuten esim. galangal), näyttivätkin oudoilta. Tytöt kyllä kertoivat ettei näitä kaikkia eksoottisimpia ehkä löydy Euroopasta, mutta täytyy vain yrittää etsiä jotain korvaavaa vaikkapa itämaisista kaupoista.

Me valmistimme tällä kurssilla kaikkein yleisimpiä thairuokia. Listalla oli mm. vihreä currykeitto (green curry paste), paistettua kanaa cashew pähkinöiden kera (Phat kai kap met mamuang), thaityylisesti paistettua nuudelia kananmunalla, Tom Yammia (tulista rapukeittoa erilaisten vihannesten kanssa) sekä jälkiruoaksi itse keitettyä hyytelöä. Valmistettavat ruoat oli hyvin valittu, koska juuri näitä ruokia täältä löytyy jokaisen ravintolan listoilta.

Tytöt olivat laittaneet kaikkien yksittäisten ruokien aineet lautaselle, josta sitten itse pilkoimme ja  leikkasimme ne heidän ohjeidensa mukaan pannuun/kattiloihin. Väillä oli kovinkin tarkkaa miten päin jonkun oudonnäköisen vihanneksen sai pilkkoa, mutta suoriuduimme tästä kunnialla ja varsinkin lapset saivat kovasti kehuja, jotka siivittivät heidän vielä uskomattomimpiin suorituksiin.

Paistoimme/keitimme aineet välittömästi pilkkomisen jälkeen ruokalaji kerrallaan. Meitä ihmetytti se miten kovin helppoa ja nopeaa thairuoan valmistaminen olikaan (no olihan tytöt jo tosin ennalta asetelleet pilkottavat lautasille, mutta silti). Yleensä ruoka-aineita vain kuullotettiin hetki pannussa tai heiteltiin kaikki sinne sekaisin ja keitettiin öljyssä. Tärkeämpi osuus olikin oikean maustetason löytäminen. Meillä oli kaikennäköistä pulloa, joista lurauteltiin sekaan, maisteltiin, lisättiin taas toisesta pullosta ja maisteltiin, välillä sekaan pantiin sokeria. Lopputulos oli kuitenkin aina hyvä. Tyttöjen ilmeestä päätellen meidän tekeleemme taisi tosin olla hieman normaalia thairuokaa kevyemmin maustettua.

Lopuksi saimme sitten syödä kaiken tekemämme. Ja kyllä syötävää olikin runsain mitoin, mutta ah niin hyvää. Ahmimme tietenkin innoissamme valtaosan ruoista, yli normaalin kapasiteettimme, joten podimme hirvittävää ähkyä loppupäivän. Eikä meillä ollut edes samarinia mukana täällä. Voimme kuitenkin suositella kurssia kaikille ja kunhan palaamme kotiin, voitte olla varmoja minkalaista ruokaa teille tullaan tarjoamaan tullessanne kyläilemään meille.