Balin ihastuttava kukkaiskulttuuri
Balilainen tanssiesitys
Tämän näköinen jumala kannattaa pitää tyytyväisenä
Ei tarvitse laskea lampaita
Uima-allaspyyhkeetkin voi asetella monella tavalla
Balilainen kulttuuri on niin viehättävää, tettä tuskin kukaan voi olla siihen ihastumatta. Täällä kenelläkään ei ole niin kiire etteikö ehtisi muutamaa kukkaa laittaa palvomansa patsaan korvan taakse tai sytyttää tuoksukynttilää aamupalapöytään. Asiat tehdään aina katsoen kokonaisuutta, joka muodostuu monista pienistä asioista ja tunnelma on tärkeä; musiikki, kauniit esineet, kukat, tuoksukynttilät jne. Myös ihmiset ovat  positiivisen iloisia ja kiinnostuneita kaikesta ja haluavat kovasti jutella kanssamme, vaikkei heidän englanninkielentaito aina kovin pitkälle riitäkään.
Hotellialueemme ei myöskään voisi olla täydellisempi. Runsaana rehoittava puutarha on kaikkialla, on orkideakäytävää, ruukkuja, patsaita, kultakalalammikoita ja sadoittain erilaisia kasveja; kukkivia ja viherkasveja. Jatkuvasti pari puutarhuria rapsuttelee puutarhaa sieltä täältä ja istuttaa uusia ja siirtelee vanhoja kasveja uusiin paikkoihin. Ei ihme, että puutarha kukoistaa. Meidän hotellihuoneeseemmekin kuuluu oma pieni puutarha, jonka portin takaa löytyy runsaasti erilaisia istutuksia, puita, patsaita sekä kaksi terassia pöytineen ja tuoleineen. Kyllä meidän kelpaa, tämä on perheille vuokrattava huoneisto ihanine pylvässänkyineen ja kauniisti veistettyine huonekaluineen. Kun ilta koittaa, puutarhaan on aseteltu kynttilöitä ja lyhtyjä, patsaat on puettu, syötetty ja kukitettu. Meidän sänkymme on käyty avaamassa valmiiksi ja tyynyille aseteltu tuoksuvat kukat.
Täällä todella rakastetaan patsaita. Niitä on kaikkialla ja kaikenlaisia. Useimmat patsaat ovat irvisteleviä paholaisen naaman oloisia, jotka suojelevat taloa ja asukkaita pahoilta hengiltä. Meidän pojat ovat erityisesti viehättyneet juuri näihin. Täällä ollaan melkoisen taikauskoisia pahan karman suhteen ja siksi patsita pidetään hyvänä, niille puetaan ruudulliset esiliinat päälle ja niiden eteen laitetaan pieniä banaaninlehdistä tehtyjä laatikoita, joissa on kukkia, suitsukkeita ja syötävää. Samoja laatikoita laitetaan myös talojen ovien eteen ohjaamaan huonot henget talon ohi. Valtauskontona täällä on hinduismi, jossa palvottavia jumalia riittää. Heidän jumalrakenteensa onkin melkoisen monimutkainen ja hierarkkinen satoine perillisineen. Yleisimmät patsaina esiintyvät jumalat ovat; Visnu (kaiken perustarpeet antava jumala, siis vesi, tuli, ilma jne.), Siva (tuhon jumala, sitä lepytellään), Brahma (hedemällisyyden jumala) ja norsupäinen Ganesha.
Balilaiset tanssit liittyvät samaan mytologiaan, taisteluun hyvän ja pahan välillä. Usein myyttinen eläin, Barong joka edustaa hyvä henkeä, taistelee myyttistä monsteria, Rangdaa vastaan. Hahmot ovat kuin lohikäärme ja röllipeikko. Mukaan liittyy myös kaikenlaista apinaa ja muuta eläimen ja ihmisen välimuotoista hahmoa. Esityksissä riitti vauhtia ja silmänruokaa lapsillekin, jotka seurasivat esitystä herpaantumatta. Ja voi meitä onnettomia vanhempia, jotka emme osanneet vastata kaikkiin heidän esittämiinsä satoihin kysymyksiin esityksen jälkeen.
Mutta kaikista paratiiseista löytyy käärmeitäkin. Täällä lokakuussa ollut pommi-isku on karkoittanut turistit miltei kokonaan ja jouluksi Al-Quaida on uhkaillut uusilla pommi-iskuilla. Kaikki paikat vilisee poliiseja, mutta hotellit, ravintolat, kaupat ja turistien suosimat retkikohteet ammottavat tyhjyyttään. Jopa rannoilla on hiljaista. Tämä lienee yksi syy paikallisten ihmisten epätoivoisiin yrityksiin tyrkyttää palveluitaan ja tuotteitaan harvoille turisteille ja aina yksi kohtelias "No thank you" ei riitä. Samoin rahanvaihdon kanssa on ollut pieniä ongelmia, kun meille tarkoitetusta rahanipusta onkin puuttunut muutamat setelit. Näistä pienistä vastoinkäymisistä huolimatta, olemme olleet ihastuneita balilaiseen kulttuuriin ja tulemme varmasti vierailemaan tänne toistekin.